SADRŽAJ

 

PRETPLATA

Naručite pretplatu na 12 mjeseci po cijeni 58.25 kn mesačne.
Naručite pretplatu na 6 mjeseci po cijeni 99.83 kn mesačne. 

Glavni urednik

Poštovani čitatelji,

Sukladno odredbama Zakona, FINA će nastaviti provoditi ovrhu temeljem osnova za plaćanje u odnosu na koje je zastala i u odnosu na one koje je zaprimila za vrijeme trajanja posebnih okolnosti te postupati na način propisan ostalim odredbama Zakona u odnosu na sve novo-zaprimljene osnove za plaćanje. Odredbom je propisano da i za vrijeme trajanja posebnih okolnosti ne teku rokovi, propisani ovim Zakonom ili posebnim zakonima koji su vezani za trajanje blokade računa i postojanje neizvršenih osnova za plaćanje. Nakon šestomjesečnog moratorija FINA je od 19. listopada nastavila provedbu ovrha pa se pozivaju građani (koji imaju nepodmirenih dugovanja ili misle da je neki vjerovnik pokrenuo prisilnu naplatu njihovoga duga) da besplatno putem sustava e-Građani provjere očekuje li ih ovrha. Putem sustava e-Građani pristupa se aplikaciji e-Blokade, u kojoj se nalazi Očevidnik neizvršenih osnova za plaćanje, odnosno popis neizvršenih osnova za plaćanje za pojedinog ovršenika.

U nastavku pročitajte o izmjenama i dopunama Pravilnika o provedbi općeg poreznog zakona. Između ostaloga, ovim Pravilnikom uređuje se tretman troškova laboratorijskog ispitivanja uzročnika zarazne bolesti odnosno epidemije zaraznih bolesti što ih poslodavac i isplatitelj primitka odnosno plaće na svoj teret omogućuje radnicima. Saznajte više o potporama za očuvanje radnih mjesta. Vlada RH nastavlja s mjerama za očuvanje radnih mjesta i to kroz financijsku potporu poslodavcima za skraćenje radnog vremena, potporom mikropoduzetnicima, stupnjevanjem potpore sukladno padu prometa te proširenjem broja obuhvaćenih djelatnosti. Prijavitelji mjere su Poslodavci, dok su korisnici mjere zaposlenici.

Čitajte o smanjenju iznosa predujma poreza na dobit. Mnogi poduzetnici će tijekom 2020. godine zbog COVID-19 situacije, ali moguće i zbog potresa i poplave, iskoristiti mogućnost te pismeno zatražiti od Porezne uprave izmjenu visine predujmova. Iznos mjesečnog predujma poreza na dobit utvrđuje se na osnovi podataka iskazanih u poreznoj prijavi za prethodno porezno razdoblje, a plaća se mjesečno do kraja mjeseca za prethodni mjesec u svoti koja se dobije kada se porezna obveza za prethodno porezno razdoblje podijeli s brojem mjeseci istoga razdoblja.

U rubrici pitanja i odgovora izdvajamo pravo na naknadu plaće u slučaju izolacije zbog koronavirusa, troškove testiranja radnika na COVID-19 i pravo na predujam. Pročitajte i druga pitanja vezana uz epidemiološku situaciju na koja naši stručnjaci odgovaraju smisleno i detaljno.

Ugodno čitanje Vam želim i srdačno Vas pozdravljam!

Skorin Andrea,
Product manager

Čemu služi i kome je namijenjen online časopis?

Praćenje i poštivanje uputa i mjera preporuča se u situaciji epidemijskog i pandemijskog širenja bolesti COVID-19 .

Ovdje ćete pronaći članke koji obrađuju ekonomske, radne, pravne teme vezane uz poteškoće u poslovanju poduzetnika s obzirom na izvanredno stanje u vezi koronavirusa.

Online časopis Poslovanje u izvanrednim okolnostima namijenjen je poslovnim subjektima koji žele znati više o mjerama u vrijeme koronavirusa, potporama za očuvanje radnih mjesta, radno-pravnim odnosima te drugim srodnim temama vezanim uz epidemiju koronavirusa.

Budući da novonastala okolnost epidemijskog i pandemijskog širenja bolesti COVID-19 nesporno predstavlja neizvjesnu situaciju čije trajanje nije moguće unaprijed odrediti i predstavlja promijene uz naš online časopis pratite novosti i informirajte se.

 

 

U časopisu vas očekuju odabrane teme iz sljedećih područja:

 • Novosti vezane uz širenje bolesti COVID-19
 • Preporuke za spječavanje zaraze bolešću COVID-19
 • Utjecaj virusa COVID-19 na porezni tretman priznavanja troškova
 • Obračun plaća i naknada plaća u vrijeme konoronvirusa
 • Potpore za očuvanje radnih mjesta
 • Porezni tretman donacije protiv koronavirusa
 • Radno-pravni odnosi u vrijeme epidemije koronavirusa
 • Zaštita na radu u vezi COVID-19

 

Koje su prednosti online časopisa?

 • brz i jednostavan pristup informacijama,
 • aktualnost sadržaja,
 • redovno ažuriranje svih zakonodavnih promjena,
 • mogućnost postavljanja pitanja stručnjacima,
 • moderna tražilica koja se temelji na Google načinu pretraživanja.

 

Tko su autori?

Časopis pripremamo u suradnji s timom kojeg čine stručnjaci iz ekonomije, prava i zaštite na radu. Poznati članovi našeg autorskog tima jamstvo su da ćete u časopisu Poslovanje u izvanrednim situacijama uvijek naći ažurne i stručne informacije vezane uz epidemiološku situaciju. Iza njih su deseci znanstvenih i stručnih radova, a iza nekih i po 20 godina rada pri Ministarstvu. Pišu smislene i detaljne članke i prate sve novosti vezane uz cOVID-19. Autori i naši stručnjaci su:  Željka Lalić, struč.spec.ing.sec, Darko Palačić, dr.sc, Maja Hleb, dipl.oec, Vesna Varšava, bacc.oec, Ivan Vidas, struč. spec. oec, mr.sc.Silvija Pretnar, ovlašteni revizor, Tomislava Furčić dipl. iur. i ostali.

 

 

 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: