Input:

2021.23.1.2 Odluka Ustavnog suda o COVID potvrdama na ulasku u bolnice i institucije socijalne skrbi

30.12.2021, , Izvor: Verlag Dashöfer

2021.23.1.2 Odluka Ustavnog suda o COVID potvrdama na ulasku u bolnice i institucije socijalne skrbi

Ivan Vidas, struč.spec.oec

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske 28. rujna 2021. godine donio je Odluku o uvođenju posebne sigurnosne mjere koju su zdravstvene ustanove, trgovačka društva koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i privatni zdravstveni djelatnici obvezni provoditi prilikom prijema pacijenata (u daljnjem tekstu: Odluka) koja je u primjeni od 4. listopada 2021. godine.

Odlukom se obvezuju zdravstvene ustanove, trgovačka društva koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i privatni zdravstveni radnici da prilikom prijema pacijenata zatraže predočenje EU digitalne COVID potvrde ili odgovarajućeg drugog dokaza o cijepljenju, preboljenju odnosno testiranju (dalje u testu: drugi dokazi) s ciljem suzbijanja bolesti COVID – 19.

Ustavni sud Republike Hrvatske u prosincu 2021. godine odlučio je da su pandemijske mjere legitimne ne prihvativši prijedloge za ocjenom ustavnosti oko ovlasti Stožera civilne zaštite, uvođenja covid potvrda, obveznog testiranja zaposlenika u zdravstvu i socijali te posebnih mjera prilikom prijema pacijenata.

Nadalje, Ustavni sud je, ponovno dajući legitimitet svim korona odlukama, priopćio da je Stožer civilne zaštite dužan, na temelju raspoloživih znanstvenih spoznaja dostupnih u trenutku donošenja propisa ili njegovih izmjena, donijeti onu mjeru za koju ocijeni da je najmanje restriktivna s jedne strane, a da


 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: