Input:

2021.23.2.1 Mišljenje AZOP-a o testiranju zaposlenika

30.12.2021, , Izvor: Verlag Dashöfer

2021.23.2.1 Mišljenje AZOP-a o testiranju zaposlenika

Kristian Plazonić, dipl.iur.

Na Ius info portalu postavljeno je mišljenje AZOP-a glede potvrda o cijepljenju kao i izvrgavanju antigentskim testovima protuzakonito, odnosno suprotno propisima. Znači li ovo da možemo reći našem vrataru koji je za to zadužen da ne treba dalje provjeravati potvrde i testove? U nastavku slijedi mišljenje AZOPA-a.

“Stoga prikupljanje podataka o osobnom cijepljenju predstavlja nepotrebnu i nerazmjernu obradu, za koju trenutno nema jasne pravne osnove prema EU ili nacionalnom zakonu. Tako će vjerojatno ostati sve dok cijepljenje protiv virusa COVID-19 ne postane obvezno u državama članicama EU-a.

„Što se tiče nacionalne zdravstvene politike, to je odluka koja se obično donosi na razini nacionalnog parlamenta, koji je obično podložan nadzoru i mehanizmima odgovornosti, što je potrebno za svaku mjeru koja nameće ozbiljna ograničenja individualnih sloboda. Stoga. EDPS smatra da mjere za prikupljanje podataka o cijepljenju ne bi trebale biti arbitrirane na razini pojedinih EU članica.

„Ne dovodeći u pitanje korištenje EU digitalnih COVID certifikata, EDPS snažno savjetuje EU članice da izbjegavaju izravno traženje od zaposlenika njihov osobni status cijepljenja kao i obradu takvih informacija, bez obzira na to je li takav zahtjev upućen na obveznoj ili dobrovoljnoj osnovi.”

„Procjena nužnosti i proporcionalnosti nametanja antigenskih testova zaposlenicima, treba uzeti u obzir utjecaj na zaposlenike invazivnog, neugodnog postupka i učestalost kojom se osoblje može podvrgnuti tom postupku.

Rizik koji proizlazi iz lažno negativnih i lažno pozitivnih rezultata, posebno kada dovode do izolacije i karantenske mjere, također treba procijeniti u takvim situacijama, uzimajući u obzir da je učinkovitost testova na antigen uglavnom ograničen na otkrivanje infekcije koji uključuju visoko virusno opterećenje i znatno su manje učinkoviti u otkrivanju niskih simptoma/asimptomatskih slučajeva.”

Slijedom svega navedenog, osobito istaknutih dijelova Smjernica EDPS-a, mišljenja sam da je u najmanju ruku neodgovorno tako olako davati mišljenje da bi Odluka stožera bila osnova za prikupljanje osobnih podataka kao obveza voditelja obrade da poštuje određeni pravni zahtjev, kojim se još pritom krše niz ljudskih prava i sloboda, bez ikakve procjene nužnosti i


 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: